„Кралица на сенките“ от Сара Дж. Маас

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Кралица на сенките/ Queen of Shadows“
  • автор: Сара Дж. Маас
  • страници: 712
  • жанр: фентъзи
  • поредица „Стъкленият трон“, част четвърта
  • издателство: „Егмонт“
  • издадена през: 2016
  • прочетена на: 07.04.2022

  Кралицата се завърна.

  Всички, които Селена Сардотиен обича, са й отнети. Но тя най-накрая се завръща в империята – за да получи своето отмъщение, за да спаси някога славното си кралство и за да се изправи лице в лице със сенките на миналото си… Тя е приела да бъде Елин Галантиус, кралица на Терасен. Но, за да си върне трона, трябва да се бори.

  За братовчед си – воин, готов да умре за нея. За приятеля си – млад мъж, заточен в чудовищен затвор. И за своя народ – поробен от жесток крал и въпреки това очакващ триумфалното завръщане на изгубената си кралица.

  кралица на сенките

  Привет, книгомани!

  Епичност. Това е единствената дума, за която мога да се сетя, за да опиша „Кралица на сенките“, за да обхвана нейната сложност и великолепие, защото въпреки че обикнах първите три части, тази разби сърцето ми на малки парченца, нито една от другите книги не ми донесе толкова грандиозни емоции и чувства, колкото тази. Светове се сблъскаха, дълговете бяха платени и една кралица се издигна до славата си.

  Ще започна, като кажа, че прочетох книгата в рамките на два дни, а е доста по-обемна от предишните. Но просто бях подтикната от онази ненаситна нужда да разбера какво, по дяволите, ще се случи след това.

  Тук е мястото да спомена, че ако не сте чели предишните книги от поредицата, да не продължавате надолу, защото има СПОЙЛЕРИ за тях. Но пък можете да прочетете ревютата на миналите книги като кликнете по-долу.

  Ще останете напълно изумени от разгадаването на Елин Галатиниус, защото в действителност не сте я срещали досега. Виждате ли, тя е същата героиня, която обикнахме през последните 3 (4) книги и все пак различна личност. Всяка черта на Селена Сардотиен е увеличена и комбинирана по такъв майсторски начин, за да създаде уникален характер. Тя все още е арогантна, упорита и смела млада жена, но претърпява грандиозно развитие на характера си в хитра, решителна и свирепа кралица. Елин държи напълно контрола в ръцете си и прави изявление с удебелени главни букви, че не вярва на глупости и че е готова да си върне всичко, което й е отнето. И най-якото от всичко е, че го прави със стил.

  Освен това, тя вече е помъдряла доста от дългия път, който изминава от първта книга и за първи път се е отказала от импулсивността си, за да бъде отворена към хората и към нови предложения и идеи, пресметлива и често мила. Елин успява да загуби част от тъмнината си и истинската й сила – както духовна, така и физическа – най-накрая проблясва в „Кралица на сенките“, което ме накара да се гордея с нея в този момент.

  кралица на сенките

  Сара Дж. Маас въвежда в тази част още доста нови герои, част от тях силни и независими жени, които водят своите хора в тази свирепа война. Няма да ви издавам повече за тях, за да се запознаете с персонажите чрез призмата на авторката първо. Връзките, които се изграждат между стари и вече познати герои с нови такива са доста вълнуващи, естествено Маас се е погрижила да не останем и без романтика и в тази част, така че очаквайте много страст и любов.

  Разбира се, имаше някои пропуски и в тази част, но са минимални. Сара Дж. Маас за пореден път превзема фентъзи жанра с прекрасен свят, неземни герои и богат на въображение сюжет. Тя е един от любимите ми автори и въпреки че съм наясно с нейните разказвачески умения, тя продължава да ме озадачава с всяка книга, която създава. Получих буквално всичко от тази книга, за което се надявах, та дори и повече.

  „Кралица на сенките“ е спиращо дъха продължение на една от любимите ми поредици – наистина диво влакче на ужасите в увеселителен парк, брилянтно изтъкано от сюжетни обрати и вълнуващо от началото до края, а също и абсолютно красиво пътешествие, изпъстрено с безброй потресаващи моменти. Увлекателна, наситена с екшън и стопляща сърцето, тази книга заслужава всички похвали, за които може да се сети човек.

  Leave a Reply